Așezare geografică

Râmnicelu este o comună în judeţul Buzău, formată din satele Știubei, Colibași, Fotin, Râmnicelu (reședinta administrativa).

Comuna se află pe cele două maluri ale râului Râmnicul Sărat, imediat în aval de municipiul Râmnicu Sărat. Ea este străbătută prin partea sa sudică, de șoseaua naţională DN22, care leagă Râmnicu Sărat de Brăila, iar prin cea nordică de șoseaua judeţeană DJ202, care leagă Râmnicu Sărat de comuna Măicănești (Vrancea; DN23).
Din DN22, la Râmnicelu se ramifică DN203P, o scurtă șosea judeţeană care o leagă de comuna vecină ValeaRâmnicului și DJ 203 – Valea Ramnicului – comuna Ghergheasa .

Teritoriul administrativ al comunei Râmnicelu se învecinează la nord cu judeţul Vrancea, la vest cu municipiul Râmnicu Sărat şi cu comuna Valea Râmnicului, la sud cu comunele Ziduri şi Ghergheasa iar la est cu comuna Puieşti.

Este situata in partea nord-estica a judetului Buzău, la o distanta de 148 km fata de Bucureşti, capitala României , la40 km de Buzău, 37 km de oraşul Focşani si la doar 5 km fata de Municipiul Râmnicu Sarat. 

Râmicelu aparţine zonei de stepă. Comuna s-a dezvoltat pe cursul râului Râmnic, de la o altitudine de 105 metri în partea sa de sud – est la o altitudine de 110 de metri în partea sa de nord-est.
Râul Râmnicu Sărat este al doilea ca lungime -123 Km – în judeţul Buzău şi reprezintă afluentul drept al Siretului. Izvorăşte din vârful Furu, traversează zona subcarpatică şi Câmpia Râmnicului şi se varsă în Siret cu o viteză de 17,7 cm / secundă.

Principalii afluenţi sunt Sărăţel, Râmnicul, Motnău, Coţatcu şi Voetin.
Pânza de apă freatică poate fi găsită la o adâncime de 6- 10 m, în timp ce rezervele de apă de adâncime se găsesc laadâncimea de 25 – 50 m. Atât apele freatice cât şi cele de suprafaţă s-au dovedit foarte importante pentru dezvoltarea socio-economică a comunei.

În apropiere de Râmnicelu se află trei lacuri: Amara, situat la sud-est , Jirlău, şi Balta Albă. Ultimul are o apă foarte sărată, cu calităţi medicale, utilizate în tratamentul afecţiunilor reumato – dermatologice. Si un lac de acumulare Balta Voetin, jumatate din suprafata aflandu-se pe raza comunei Râmnicelu, satul Ştiubei.

Din punct de vedere administrativ, Râmnicelu este o comună de mărime medie, cu o suprafaţă de 4854 ha, având ca principal domeniu de activitate agricultura.

 

Text preluat din Strategia de Dezvoltare Locala 2021 – 2030

Comments are closed.